Nov iskorak u razvoju ekološke proizvodnje

15. 9. 2018.

Danas je, prigodnom svečanošću, osnovan Centar za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima.

Ovo je nastavak provedbe projekta „Organic Bridge“, unutar programa Interreg IPA Cross-Border Cooperation Programme Croatia – Serbia 2014. – 2020., kojeg provode Grad Valpovo, skupa s partnerima, Centrom za organsku proizvodnju iz Selenče, Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka i udruženjem Terras iz Subotice

Prisutnim su se gostima tom prigodom obratili zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović, Lidija Maurović Košćak, u ime Lokalne razvojne agencije Valpovo-Petrijevci, Ivan Štefanić u ime Tera Tehnopolis d.o.o. i Biljana Viduka u ime Centra za organsku proizvodnu iz Selenče.

Cilj osnivanja ovog Centra prvenstveno je jačanje suradnje između udruženja ekoloških proizvođača, lokalne samouprave, potpornih institucija i edukacijsko istraživačkih institucija. Udruživanjem će se stvoriti uvjeti za efikasan transfer rezultata istraživanja inovacija u ekološkoj poljoprivredi. Kroz rad Udruge očekuje se svekoliki napredak u razvoju poljoprivrede i proizvodnji poljoprivrednih proizvoda malih i srednjih proizvođača, napose u isticanju prednosti ekološke poljoprivrede i proizvodnji ekoloških, inovativnih i raznovrsnih proizvoda za jednostavniji pronalazak tržišta, razvijanju i snaženju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te malih i srednjih proizvođača i unaprjeđenje ruralnih područja.

Danas, prilikom osnivanja Centra osnovana je i udruga na čelu koje će biti Marica Jug, dvije potpredsjednice su Marica Završki i Lidija Maurović Košćak, a u Nadzornom su odboru Marko Vuksanić, Snježana Tolić, Ivica Černik, Vanja Miličević i Mijo Rončević.

U sklopu Centar za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima uspostavljen je i opremljen “Kitchen inkubator”– mali pogon za preradu. Izvršena je adaptacija prostora – preradbeni pogon (45 m2) sa sanitarnim čvorovima. Nabavljena je oprema za toplu i hladnu preradu voća i povrća:

Linija za proizvodnju sokova od voća i povrća:
Uređaj za pranje voća i povrća
Punilica sokova u boce 0,2 do 0,33 lit.
Punilica sokova u vreće bag in box
Pasirka za voće i povrće
Stol za inspekciju robe za preradu
Stol za pakiranje robe u ambalažu
Naplavni filtar GLOBAL tip GF 300
Komorna sušara za voće, povrće i ljekovito bilje
Kotao za kuhanje pekmeza

Sva infrastruktura i oprema vrijedna više od 300.000 kuna bit će na raspolaganju članovima Udruge, tako da će ju moći koristiti za proizvodnju i preradu svojih vlastitih proizvoda, uz stručnu pomoć tehnologinje Adrijane Jurilj-Sauer.

U planu su još neke aktivnosti, poput brendiranja lokalnih proizvoda, razvoj marketing koncepta lokalnog tržišta, dizajn lokalne markice i dizajn i izrada eko pakiranja, što će sve unaprijediti aktivnosti malih proizvođača na plasmanu njihovih proizvoda.

Današnji je susret eko-proizvođača završen razgledanjem malog pogona za preradu i degustacijom proizvoda domaćih proizvođača.