Predstavljen projekt Bitnet

03. 11. 2017.

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo jučer je bio domaćin predstavljanja projekta Bitnet – Umrežavanjem do razvoja poduzetništva u Valpovštini i Miholjštini.

Predstavljanju su stoga prisustvovali predstavnici gospodarskog i javnog života dvaju gradova, ali i predstavnici susjednih gradova i općina.

Domaćin, Matko Šutalo pozdravio je sudionike skupa i izrazio čestitke i zahvalnost partnerima – Valpovačkom poduzetničkom centru, Poduzetničkom inkubatoru OSVIT i Miholjačkom poduzetničkom centru te suradnicima – Tera Tehnopolis d.o.o., Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Općini Petrijevci, Općini Bizovac, Općini Magadenovac i gradu Donjji Miholjac , na uspješnoj suradnji pri koncipiranju projekta vrijednog gotovo 12 milijuna kuna.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a podrazumijeva izgradnju i opremanje poslovno proizvodnog poduzetničkog inkubatora u Valpovu, opremanje proizvodno-edukacijskih centara u poslovno-proizvodnom inkubatoru i akceleratoru u Valpovu, proširenje kapaciteta postojećeg inkubatora u Donjem Miholjcu te promidžbu projekta.

Definirana su četiri ključna sektora koja su u fokusu projekta: IT, tehnološki sektor (obrada metala), prerada voća i povrća te pčelarstvo, rekla je, između ostaloga Lidija Maurović Košćak, direktorica Lokalne razvojne agencije Valpovo-Petrijevci, predstavljajući projekt. Realizacijom projekta kroz naredne dvije godine izgradit će se 7 ureda, co-working prostor, konferencijska dvorana, 3 edukacijsko-proizvodna centra, kuhinja, strojarnica, skladište za pelete, sanitarni čvorovi, priključci na komunalnu, prometnu i telekomunikacijsku infrastrukturu s 10 parkirališnih mjesta i ugrađeno 1 dizalo za osobe s invaliditetom. U objektu će biti opremljen edukacijsko-proizvodni centar za pčelarstvo površine 94,36 m2, nabavljena oprema za proizvodnju satne osnove i pogače, opremljen edukacijsko-proizvodni centar za preradu voća i povrća 88,60 m2 , nabavljena oprema za proizvodnju sokova, ukuhavanje te sušenje voća i povrća, opremljen edukacijsko-proizvodni centar za tehnologije površine 23,86 m2, nabavljen CNC stroj i 3d printer.

Na izgrađenu infrastrukturu ovog poduzetničkog inkubatora nadovezuju se novi projekti za razvoj agrobiznisa- projekt zelene tržnice u Valpovu i Organic bridge, koji povezuje Hrvatsku i Srbiju u organskoj proizvodnji hrane te nove projekte za razvoj IT i tehnološkog centra, jer će u odgovarajućem CNC praktikumu biti omogućen program stručnog osposobljavanja. Na ovom su se eminentnom skupu predstavili Poduzetnički inkubator Osvit iz Donjeg Miholjca, Valpovački poduzetnički centar, Miholjački poduzetnički centar kao projektni partneri, a prof.dr. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta govorila je o ulozi Sveučilišta u kreiranju razvojnih perspektiva malih poljoprivrednih proizvođača, a skup je završen panel diskusijom o ulozi inkubatora u razvoju poduzetništva.