Revitalizacija perivoja dvorca Prandau–Norman

11. 11. 2016.

Grad Valpovo priprema brojne projekte za prijave na natječaje iz fondova EU, a jedan od većih projekata svakako je i projekt revitalizacije parka, točnije, perivoja dvorca Prandau–Norman u Valpovu, koji se planira prijaviti na natječaj “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine”, iz Fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, potvrdila nam je čelnica Lokalne agencije Valpovo-Petrijevci Lidija Maurović Košćak.

Vratiti stari sjaj

– Cilj je natječaja povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima odredišta prirodne baštine, pri čemu projekti moraju biti usmjereni na razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti promocijom zaštićenih dijelova prirode (osim područja nacionalnih parkova i parkova prirode) i ekološke mreže Natura 2000 – objasnila je Maurović Košćak.

S obzirom na to da je riječ o vrlo velikom i zahtjevnom projektu čijom bi realizacijom jedna od najljepših valpovačkih vizura trebala ponovo dobiti stari sjaj te kojim bi se taj prostor u sklopu kompleksa Prandau-Normann za duže razdoblje adekvatno zaštitio i oplemenio, u tijeku je procjena postojećeg stanja perivoja te će se potom pristupiti izradi projektne dokumentacije s ciljem doprinosa razvoju Valpova, a koji se temelji na prostorno-razvojnoj strategiji zaštite prirodne i kulturne baštine te njihove ispravne prezentacije javnosti. O postupku izrade projektne dokumentacije javnost će se u sljedećem razdoblju detaljnije informirati te će se omogućiti stručnjacima, ali i građanima da iznesu svoja promišljanja o tijeku revitalizacije, najavljuju pokretači projekta.

Mirjana Paušak, kustosica Muzeja Valpovštine, te Damir Stanić, suradnik Muzeja, navode kako je valpovački perivoj jedan od najvrjednijih povijesnih perivoja kontinentalne Hrvatske. Nastao je kao parkovni prostor dvorca, s kojim čini jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. Početkom 19. stoljeća dio nekadašnje barokne park-šume i lovišta Zvjerinjak preoblikovan je u prostrani pejsažni perivoj, koji se na oko 25 hektara ljevkasto širi od dvorca prema jugu.

“Zvijezda” starija od maksimirske

Barokna park-šuma i lovište Zvjerinjak sa zvjezdastim raskrižjem, čiji se tragovi i danas naziru, jedinstveni su spomenik barokne parkovne arhitekture u Hrvatskoj i dokaz da su u ovom dijelu još u 18. stoljeću postojali lovački parkovi sa zvjezdastim baroknim predloškom, uobičajenim u europskim baroknim vrtovima 17. i 18. stoljeća. Valpovačka “zvijezda” baroknog perivoja čak je starija od one u zagrebačkom perivoju Maksimir, oblikovane 1787. godine, naglašavaju istraživači perivoja, dodajući da se vrijednost perivoja očituje i u očuvanosti izvornog tipa engleskih pejsažnih perivoja, što je u parkovnom nasljeđu Hrvatske prava rijetkost. Zbog svega toga valpovački je perivoj proglašen hortikulturnim spomenikom prirodne i vrtne arhitekture.

Isti je lokalitet 2007. godine posjetilo povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice u sklopu akcije Zeleni cvijet, nakon što je bio proglašen najljepšim na području Osječko-baranjske županije, pa je u konkurenciji 12 najuređenijih parkova osvojio drugo mjesto u kontinentalnoj Hrvatskoj. U povodu toga gradonačelnik Leon Žulj naglasio je kako valpovački perivoj ima svoju prošlost i svoju priču i zajedno s dvorcem čini jednu cjelinu. Dvorac Prandau-Normann proglašen je trećim najljepšim dvorcem kontinentalne Hrvatske, a uređuje ga Grad Valpovo, zajedno s perivojem, a perivoj ulazi u samu jezgru gradskog tkiva i čini pluća i srce Valpova.

Lidija ANIČIĆ